Dersin Adı | Termodinamik |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 251 | Güz | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Problem çözmeSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) |
Dersin Amacı | Termodinamiğin temel kavramlarını ve yasalarını tanımlamak ve basit seviyedeki Gıda Mühendisliği sistemlerine uygulamak |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Termodinamiğin tanımı ve uygulama alanları, açık ve kapalı sistemler, saf maddelerin özellikleri, termodinamiğin birinci yasası ve diğer temel kavramlar (sıcaklık ve tersinirlik; iş ve ısı kavramları); ikinci yasa ve entropi; kimyasal tepkime termodinamiği; kimyasal denge ve faz dengesi |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Termodinamiğe giriş ve temel prensipler | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 1 |
2 | Enerji formları, ısı ve iş yoluyla enerji transferi, biyo-ısı transferinin genel kavramları | • Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 2 • Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. Bölüm 17 |
3 | Termodinamiğin birinci yasası, enerjinin korunumu ve dönüşümü | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 2 |
4 | Saf maddelerin özellikleri, faz-değişim prosesleri | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 3 |
5 | Özellik tabloları ve hal denklemleri | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 3 |
6 | Kapalı sistemlerin enerji analizi, iç enerji, entalpi ve özısı | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 4 |
7 | Açık sistemlerin kütle ve enerji analizi, kütlenin korunumu, akışkan akışının iş ve enerjisi | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 5 |
8 | Arasınav | |
9 | Kimyasal kinetik ve reaksiyon mekanizmaları, reaksiyon hızı kanunları ve stokiyometri | • Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. Bölüm 10 • H. Scott Fogler, ‘‘Elements of Chemical Reaction Engineering’’, 3rd Edition, Prentice Hall International, New Jersey, USA, 1999. Bölüm 3 |
10 | Birinci derece reaksiyonlar, ikinci derece tersinmez reaksiyonlar, tersinir reaksiyonlar, madde denklikleri ve biyokimyasal etkileşimlerle kütle transferi. | • Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. Bölüm 10 • H. Scott Fogler, ‘‘Elements of Chemical Reaction Engineering’’, 3rd Edition, Prentice Hall International, New Jersey, USA, 1999. Bölüm 3 |
11 | Enzimatik reaksiyonun temelleri, enzim kinetiği, Michaelis-Menten kinetiğinin türetilmesi | • Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. Bölüm 10 • H. Scott Fogler, ‘‘Elements of Chemical Reaction Engineering’’, 3rd Edition, Prentice Hall International, New Jersey, USA, 1999. Bölüm 7 |
12 | Kimyasal reaksiyon termodinamiği | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 15 |
13 | Termodinamiğin ikinci yasası | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 6 |
14 | Entropi kavramı | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. Bölüm 7 |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (8th Edition in SI Units)”, McGraw-Hill Education, New York, USA, 2015. ISBN: 978-981-4595-29-2. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Truskey, GA; Yuan, F; Katz, DF, ‘‘Transport Phenomena in Biological Systems (2nd Edition)’’, Pearson Prentice Hall Bioengineering, New Jersey, USA, 2010. ISBN: 978-0130422040. H. Scott Fogler, ‘‘Elements of Chemical Reaction Engineering’’, 3rd Edition, Prentice Hall International, New Jersey, USA, 1999. ISBN: 0-13-973785-5. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 20 |
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 15 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 2 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 12 | |
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 18 | |
Final Sınavı | 1 | 20 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | |||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | |||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | |||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | |||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest